Panggilan Pemimpin Dalam Persahabatan Inovasi (LIF) 2020/2021 | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» ARTIKEL » Panggilan Pemimpin dalam Persahabatan Inovasi (LIF) 2020/2021

Panggilan Pemimpin dalam Persahabatan Inovasi (LIF) 2020/2021

Akademi dengan sukacitanya memaklumkan bahawa Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia untuk Teknologi Tinggi (MIGHT) ingin menjemput jurutera dan penyelidik dari UPM yang mempunyai inovasi berasaskan teknik dan berpotensi untuk menyumbang kepada pembangunan sosial dan ekonomi negara melalui pengkomersialan untuk menerapkan untuk Peneraju inovasi Persahabatan (LIF).

Tempoh Permohonan:

• Permohonan dibuka: 10/09/2020
  • Permohonan tamat: 12/10/2020
  • Permohonan akan disenarai pendek oleh pasukan rakan dalam negara. Permohonan yang disenarai pendek kemudiannya akan disemak oleh Akademi.
  • Pemohon yang berjaya akan diberitahu minggu bermula 14/12/2020

Kriteria Kelayakan

Melalui penyelidikan mereka, pemohon mesti telah mengembangkan (atau dikembangkan bersama), atau sedang dalam proses mengembangkan (atau mengembangkan bersama) inovasi teknologi baru. Pemohon harus mempunyai cita-cita untuk mengambil peranan utama dalam mewujudkan perniagaan baru untuk mengkomersialkan inovasi ini. Kriteria kelayakan khusus adalah seperti berikut:

• Pemohon mestilah warganegara atau tinggal di salah satu negara rakan dana Newton Fund program LIF
  • Pemohon mesti dalam proses mengembangkan cadangan perniagaan inovasi mereka. Projek pada peringkat penyelidikan asas tidak disokong melalui program semasa
  • Inovasi pemohon boleh berupa produk, teknologi atau perkhidmatan baru, berdasarkan penyelidikan dalam bidang kejuruteraan yang ditentukan dalam pengertiannya yang luas untuk merangkumi pelbagai bidang, termasuk - tetapi tidak terhad kepada:

• Teknologi pertanian
  • Bioteknologi
  • Kejuruteraan kimia
  • Kejuruteraan awam
  • Sains Komputer
  • Kejuruteraan reka bentuk
  • Kejuruteraan elektrik dan elektronik
  • Sains bahan
  • Kejuruteraan mekanikal
  • Kejuruteraan perubatan
  • Inovasi tersebut harus berpotensi untuk menguntungkan negara pemohon, atau negara membangun lainnya, dalam hal meningkatkan kesejahteraan sosial dan mendorong pertumbuhan ekonomi, dan mereka harus menyumbang satu atau lebih Matlamat Pembangunan Lestari PBB
  • Penerapan utama inovasi TIDAK BOLEH ada di sektor tenaga berasaskan pertahanan, ketenteraan, atau bahan bakar fosil

Bagi mereka yang berminat, boleh mengemukakan permohonan melalui Sistem Pengurusan Geran dalam talian (https://www.raeng.org.uk/login?returnurl=https://grants.raeng.org.uk/default.aspx)

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai program LIF, boleh melayari laman web Royal Academy of Engineering (https://www.raeng.org.uk/global/sustainable-development/leaders-innovation-fellowships)  atau hubungi Encik Adikhairul Azha Mansor (Pegawai MIGHT ) di talian 012-376 6739.

Tarikh Input: 09/10/2020 | Kemaskini: 12/10/2020 | engkuliyana

SXDdKAw~