SIDANG MEDIA: UPM X HERCULES ENGINEERING (SEA) SDN. BHD. | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» BERITA » SIDANG MEDIA: UPM x HERCULES ENGINEERING (SEA) SDN. BHD.

SIDANG MEDIA: UPM x HERCULES ENGINEERING (SEA) SDN. BHD.

30 Ogos 2018 - Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dato' Dr. Aini Ideris telah menandatangani Memorandum Perjanjian dengan salah satu syarikat Malaysia, Hercules Engineering (SEA) Sdn. Bhd., diwakili oleh Pengarah Urusan, Dato 'Thomas Seng Shia Chong. Majlis ini disaksikan oleh tetamu kehormat, YB Puan Wan Suraya Wan Mohd Radzi, Ketua Setiausaha, Kementerian Pembangunan Usahawan Malaysia.

Pasukan penyelidik dari Jabatan Kejuruteraan Awam, Fakulti Kejuruteraan, diketuai oleh Prof. Madya Dr. Farzad Hejazi dan juga Prof. Dato' Ir. Dr. Mohd Saleh Jaafar, telah mencipta teknologi yang dikenali sebagai 'Structural Vibration Absorber Devices'. Dengan mengambil kira gempa bumi baru-baru ini yang mengakibatkan banyak kerosakan pada struktur dan bilangan orang yang tercedera, inovasi ini dapat membantu kita untuk bersiap sedia bagi tragedi seperti itu.

Naib Canselor berkata bahawa kita mampu mengembangkan teknologi yang sebelum ini hanya terhad kepada Jepun dan Amerika Syarikat dengan memanfaatkan penyelidik kita sendiri di UPM menggunakan kapasiti dan sumber asli kita sendiri, iaitu getah Malaysia. Sementara itu, Ketua Setiausaha dari ucapannya berkata kementerian akan membantu memudahkan universiti dan industri supaya produk tempatan ini akan tersedia dan dapat dipasarkan di peringkat antarabangsa.

Tahniah kepada pasukan penyelidik UPM dan kami berharap mereka dapat mencapai matlamat mereka untuk melindungi 1 bilion nyawa manusia berhadapan dengan bencana alam.

Tarikh Input: 06/09/2018 | Kemaskini: 06/09/2018 | engkuliyana

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1610
03-9769 1610
CULbTA2:19:31