Emas Milik Penyelidik UPM Kampus Bintulu Di PECIPTA 2019 | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» BERITA » Emas Milik Penyelidik UPM Kampus Bintulu di PECIPTA 2019

Emas Milik Penyelidik UPM Kampus Bintulu di PECIPTA 2019

BATU PAHAT, 25 September - Dua inovasi penyelidikan dari Universiti Putra Malaysia (UPM) Kampus Bintulu memenangi pingat emas di Persidangan dan Pameran Antarabangsa Ciptaan Institut Pengajian Tinggi (PECIPTA 2019), yang berlangsung di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia baru-baru ini.

Kerja penyelidikan mengenai 'sago prebiotic' oleh Prof Madya Dr Shahrul Razid Sarbini, yang merupakan dekan Fakultas Pertanian dan Sains Makanan UPM Bintulu, telah diadili terbaik dalam cluster 'Health, Medical, Pharmaceutical, Food and Supplemental' Pecipta 2019

Dikatakan bahawa sago prebiotik, yang diperbuat daripada kanji sagu yang diubahsuai, telah dipatenkan di bawah Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), dan juga telah menjalani penyelidikan pra-klinikal dengan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Prebiotik adalah sebatian makanan yang mendorong pertumbuhan atau aktiviti mikroorganisma berfaedah seperti bakteria dan kulat.

Selain itu, ahli kumpulan penyelidikan sago prebiotik, Siti Aisyah Zaman dari Pusat Biodiversiti Sarawak (SBC) dan Awang Zulfikar Rizal Awang Seruji dari Craun Research, juga telah memenangi 'Anugerah Kertas Penyelidikan Terbaik' di Persidangan Kejuruteraan Nutrisi, Kimia dan Alam Sekitar pada tahun 2015 ; dan Anugerah Konsortium Universiti pada tahun 2016.

"Inovasi ini berpotensi menyumbang kepada ekonomi luar bandar, terutama di Sarawak. Dengan pengubahsuaian kanji sagu menjadi prebiotik, harga jualan sagu dijangka meningkat, dan ini juga dapat meningkatkan reputasi sagu sebagai komoditi tanaman penting di Sarawak dan juga di Malaysia, " kata Shahrul semasa sesi penghakiman.

Sementara itu, Prof Dr Osumanu Haruna Ahmed mengetuai kerja penyelidikan mengenai 'pengurusan produktiviti tanah dan tanaman', yang disokong oleh pengalaman selama 10 tahun di kawasan ini - menjadikannya kuasa dalam landskap penyelidikan pertanian Malaysia.

Inovasinya, yang telah digunakan di beberapa kawasan pertanian di Sarawak dan di seluruh Semenanjung Malaysia, telah membuktikan dapat meningkatkan produktiviti pertanian.

Projek penyelidikannya juga telah menghasilkan tiga pelajar perubatan pascasiswazah, termasuk Dr Latifah Omar yang juga terlibat dalam Pecipta2019, dan kini menjadi pensyarah di UPM Bintulu.

Secara keseluruhan, UPM menghantar 20 pasukan penyelidikan - mengumpul 11 ​​pingat emas dan sembilan pingat perak dari 11 kelompok dan tiga kategori yang dipertandingkan.

Pecipta 2019 merupakan salah satu pameran pertandingan inovasi universiti di Malaysia yang diadakan  secara dwitahunan anjuranKementerian Pendidikan Malaysia , disertai hampir 500 pasukan penyelidikan dari universiti awam dan swasta di seluruh Malaysia.

Sumber berita : UPMKB & The BorneoPost

Tarikh Input: 15/10/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | nsyahirah

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1610
03-9769 1610
CULbSAN:18:48