Centro Stirling Bekerjasama Dengan Penyelidik Dari Universiti Putra Malaysia | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» BERITA » Centro Stirling Bekerjasama dengan Penyelidik dari Universiti Putra Malaysia

Centro Stirling Bekerjasama dengan Penyelidik dari Universiti Putra Malaysia

SEPANYOL, November 2019 - Centro Stirling (CS) telah menjemput pasukan penyelidik Shape Memory Alloy (SMA) dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, UPM untuk bekerjasama dan terlibat dalam pemindahan pengetahuan penyelidikan berkaitan dan membiayai kerjasama. CS adalah unit penyelidikan dan reka bentuk untuk Mondragon Components di Sepanyol. Ia mengintegrasikan koperasi terkemuka yang berbeza dalam sektor isi rumah dan subsistem sektor dengan penekanan pada kualiti produk mereka dan sumbangan mereka kepada kecekapan tenaga dan pengenalan tenaga boleh diperbaharui dalam lingkungan domestik.

Perbincangan awal bermula selepas pertemuan antara Pengarah Inovasi, Komponen Mondragon dengan Dr. Ermira Junita Abdullah di Persidangan Mesin Stirling 2018 di Taiwan. Sebuah NDA ditandatangani pada Disember 2018, selepas itu satu siri mesyuarat diadakan untuk menubuhkan satu reka bentuk sistem baru untuk aplikasi di bawah Komponen Mondragon Components.

Webinar berkaitan Shape Memory Alloy telah dijalankan antara 14 - 15 Mei 2019 untuk memperkenalkan teknologi kepada pasukan teknikal Centro Stirling dari Jabatan Mekanikal dan Jabatan Elektronik. Penyelidik dari UPM dan CS kemudian terus bekerjasama dalam persediaan reka bentuk dan eksperimen baru melalui Webex platform dalam talian dari Jun - September 2019.

Pasukan penyelidik dari UPM, diwakili oleh Dr. Ermira Junita Abdullah dan Prof. Madya Dr. Dayang Laila, bersama dengan rakan kongsi tempatan, Encik Azizi Malek, pengasas Robotic Space Technology dan alumni UPM, telah pergi ke Centro Stirling di Aretxbaleta, Sepanyol untuk menjalankan latihan, fabrikasi, integrasi sistem dan ujian Reka bentuk baru dari 7 - 11 Oktober 2019.

Objektif lawatan ini berjaya dicapai, dan Centro Stirling sedang mencari untuk meneroka aplikasi lain menggunakan penyelidikan yang dihasilkan dalam kerjasama ini. Pada masa ini, ujian eksperimen terhadap sistem baru masih dijalankan di Centro Stirling. Pemprosesan pasca data dan analisis akan dijalankan oleh kedua-dua pasukan dengan rancangan untuk menerbitkan bersama penemuan penyelidikan.

 

Tarikh Input: 21/11/2019 | Kemaskini: 27/11/2019 | nsyahirah

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1610
03-9769 1610
CULcDA:03:55