Peptida Antibeku Untuk Industri Sejukbeku | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» ARTIKEL » Peptida Antibeku untuk Industri Sejukbeku

Peptida Antibeku untuk Industri Sejukbeku

Peptida Antibeku diperolehi daripada urutan protein antibeku yang dihasilkan oleh yis Antartika Glaciozyma antarctica. Yis Antartika Glaciozyma antarctica menghasilkan protein novel yang mempunyai aktiviti antibeku untuk membantu dalam mekanisme kelangsungan hidupnya pada suhu sub-sifar. Protein ini unik dan novel, berdasarkan homologi jujukan yang rendah berbanding dengan protein antibeku yang lain. Berdasarkan itu, kami mencipta peptida antibeku yang dapat meniru aktiviti biologi protein induknya. Peptida antibeku ini mempunyai aktiviti antibeku dan penghambatan penghabluran semula yang tinggi dan dilihat berharga untuk pelbagai aplikasi yang berkaitan dengan sejuk beku.

 

 

Peptida anti-beku berfaedah kepada manusia apabila dapat dihasilkan. Dengan meletakkan peptida anti-beku ke dalam pembuatan produk, kita dapat menghasilkan lebih banyak pengeluaran daripada sebelumnya. Peptida antifreeze membantu mencegah kesan negatif kristal ais pada produk sejuk beku, bersama-sama dengan membantu memelihara produk dan menjadikan jangka hayat produk lebih lama. Produk dengan jangka hayat yang lebih panjang bermakna lebih banyak makanan yang tersedia ada dan kurang makanan akan dibazirkan kerana rosak dan tamat tempoh. Penggunaan peptida antibeku dalam perubatan sangat bermanfaat bagi manusia. Hospital dapat menyimpan bekalan darah lebih lama, serta memelihara organ yang digunakan dalam pemindahan dalam keadaan lebih baik kerana kemajuan penyelidikan protein antibeku.

 

Peptida antibeku akan berinteraksi di permukaan kristal ais melalui ikatan hidrogen semasa peringkat awal pembekuan. Ini menghalang pertumbuhan kristal ais yang lebih besar yang boleh merubah rasa dan tekstur makanan atau menembusi dan merosakkan sel.

 

 

Peptida antibeku lebih stabil daripada sesetengah protein antibeku dalam mengekalkan toleransi sejuk lebih lama dan meningkatkan hayat produk. Produk dengan jangka hayat yang lebih panjang bermakna lebih banyak makanan yang ada dan kurang makanan akan dibazirkan kerana rosak dan tamat tempoh. Kriopelindung konvensional (campuran sukrosa-sorbitol) yang digunakan dalam pembuatan makanan sejuk beku memberi rasa manis yang tidak diingini manakala peptida antibeku adalah tidak mempunyai sebarang rasa tambahan dan tidak toksik daripada kriopelindung konvensional dan jauh lebih sihat daripada pengawet lain.

 

 

Prof. Dr. Mohd Basyaruddin Abdul Rahman

Fakulti Sains

Tel   : 03-97696601

Email: basya@upm.edu.my

Tarikh Input: 15/10/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | noorazwana

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1610
03-9769 1610
SXFTMA2~