Upacara Penanaman Lada 2018 – Projek Penyelidikan Sarawak Pepper Farm @UPM Bintulu | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» BERITA » Upacara Penanaman Lada 2018 – Projek Penyelidikan Sarawak Pepper Farm @UPM Bintulu

Upacara Penanaman Lada 2018 – Projek Penyelidikan Sarawak Pepper Farm @UPM Bintulu

Pada 27 Julai 2018, Majlis Penanaman Lada telah diadakan di salah sebuah ladang lada sampling UPM Bintulu. Upacara itu disempurnakan oleh YB. Dr. Annuar Rapa'ee, Penolong Menteri Pendidikan, Penyelidikan Sains dan Teknologi Sarawak yang juga Penolong Menteri Kesihatan Awam dan Perumahan Sarawak. Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Dr. Zulkifli Idrus turut hadir bersama Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan, Prof. Mohammad Hamiruce Marhaban.

 Upacara ini bersempena dengan Projek Penyelidikan Pepper Farm Sarawak @UPM Bintulu yang berlaku selepas pertemuan antara Prof. Dato 'Dr. Husaini Omar, bekas Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi pada masa itu, sebagai wakil pasukan penyelidikan UPMKB dengan YB. Dr. Annuar Rapa'ee.

Projek Penyelidikan Pepper Farm Sarawak @UPM Bintulu memberi tumpuan kepada meningkatkan minat masyarakat dalam aktiviti pertanian, dan juga mewujudkan dan mengekalkan kerjasama UPM dengan komuniti, agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Terdapat sembilan projek penyelidikan berasaskan lada seperti baja dan pembajaan, struktur sokongan lada, perosak dan penyakit lada, kualiti produk lada, ekonomi dan pemasaran.

YB Dr. Annuar Rapa'ee juga mencadangkan agar UPMKB memberi tumpuan kepada penyelidikan lada Sarawak supaya pembangunan lada Sarawak akan terus dikekalkan dan menyumbang kepada kemajuan industri dan masyarakat.

 

 

Tarikh Input: 07/09/2018 | Kemaskini: 07/09/2018 | engkuliyana

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1610
03-9769 1610
CULbTAs:19:00