Pegawai Kanan Dari 15 Negara Afrika Dan Asia Dalam Misi Pengajian Ekosistem Inovasi UPM | PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
» BERITA » Pegawai Kanan dari 15 Negara Afrika dan Asia dalam misi pengajian Ekosistem Inovasi UPM

Pegawai Kanan dari 15 Negara Afrika dan Asia dalam misi pengajian Ekosistem Inovasi UPM

SERDANG - Pertubuhan Harta Intelek Dunia (WIPO), Geneva, bersama Swedish Patent and Registration Office (PVR) dan Swedish International Development Cooperation Agency (Sida), menaja 21 pegawai kanan dari 15 negara kurang membangun (Least Developed Countries, LDC) untuk program pembangunan kapasiti 1 minggu di Putra Science Park (PSP), UPM untuk mempelajari model ekosistem inovasi yang berjaya. PSP telah memenangi beberapa anugerah kebangsaan dan diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai model yang sangat baik untuk inovasi.

Prof Datin Paduka Dato Dr Aini Ideris, Naib Canselor dalam ucapan pembukaannya mengalu-alukan Pegawai-Pegawai Kanan dan memberi jaminan kepada agensi-agensi penajaan bahawa pilihan UPM sangat tepat untuk menganjurkan program ini kerana ia merupakan institusi terkemuka di rantau ini untuk Harta Intelek dan inovasi. UPM mempunyai model terbaik dan telah menjadi pemenang beberapa anugerah kebangsaan, serantau, dan antarabangsa.

Sekarang, pegawai UPM dari pejabat Inovasi "Putra Science Park" dijemput ke seluruh dunia untuk berkongsi pengalaman mereka. UPM, memberi keutamaan untuk pengurusan dan inovasi IP. Kurikulum untuk kursus yang diajar di universiti, telah menggabungkan kuliah berkaitan keusahawanan. Ini adalah untuk memastikan apabila pelajar bergraduasi, mereka boleh menghadapi cabaran dan menyesuaikan diri dengan mudah di dunia perniagaan.

Ahli-ahli PSP telah terlibat dalam beberapa program latihan sebagai penceramah jemputan yang dibiayai oleh organisasi tempatan dan antarabangsa. Bekas pengarah, Prof Dato Mohamed Shariff Mohamed Din telah dijemput oleh WIPO untuk menggalakkan budaya inovasi di lebih daripada 20 buah negara di Asia, Amerika Selatan, Timur Tengah dan Afrika. Pengarah semasa, Profesor Madya Dr Samsilah Roslan, Presiden Persatuan Pengurus Inovasi dan Teknologi (ITMA) Malaysia dan ahli lembaga eksekutif Rangkaian Taman Sains dan Teknologi Inter-Islam (INSTP) telah ke beberapa negara yang menyediakan program latihan untuk membangunkan ekosistem inovasi yang kondusif dan subur di universiti dan penyelidikan yang dapat menyumbang kepada ekonomi negara.

Pegawai-pegawai kanan terdiri daripada Pejabat Harta Intelek Negara, Universiti, Institusi Penyelidikan dan pelbagai Kementerian mendengar taklimat tentang bagaimana Malaysia berubah dari ekonomi berasaskan agro kepada ekonomi yang diterajui inovasi. Para pegawai juga bertemu dengan beberapa syarikat 'spinout' UPM yang berkongsi pengalaman mereka mengenai cabaran yang dihadapi semasa persediaan awal dan bagaimana mereka menjana berjuta-juta dari teknologi yang dilesenkan dari UPM. Banyak CEO syarikat 'spinout' juga merupakan pencipta teknologi. Para penyelidik universiti yang merupakan inovator utama kini juga terlibat dalam syarikat sama ada sebagai perunding atau penasihat atau mempunyai ekuiti dalam syarikat. Salah satu syarikat menggunakan serat pokok kelapa sawit dari sekumpulan buah yang dibuang untuk pembinaan jalan raya. Serat dari tandan buah yang dibuang sekarang dicampur dengan bitumen untuk pembuatan jalan. Jalan-jalan yang dibuat dari campuran tersebut mempunyai beberapa faedah. Dari segi kos keseluruhan, ia adalah 40% lebih murah daripada jalan konvensional, dan selepas hujan air mengalir lebih cepat menjadikannya lebih selamat untuk memandu. Berbanding dengan jalan biasa yang perlu dipulihkan semula setiap 3 hingga 5 tahun, jalan campuran gentian kelapa dijangka bertahan selama 10 tahun. Di samping itu, jalan itu dapat menahan suhu yang melampau dan sesuai untuk iklim panas di padang pasir. Syarikat itu sekarang memperoleh tawaran antarabangsa untuk membina jalan lestari di Korea Selatan dan Dubai. Banyak CEO lain berkongsi cerita kejayaan inspirasi yang sama dengan perwakilan.

 

Di antara projek yang menarik perhatian pegawai kanan ialah projek yang melibatkan komuniti tempatan yang menyediakan minyak masak yang dijual kepada Pusat Bioteknologi Biomass UPM sebanyak RM1.00 sekilogram. Di pusat itu, minyak yang digunakan ditukar menjadi biodiesel.

Para pegawai kanan mempelajari bagaimana syarikat-syarikat spinout dapat mengatasi cabaran awal. Innohub PSP menyediakan geran permulaan sehingga RM100,000, untuk membantu projek terpilih untuk menjalankan kajian pengesahan pasaran yang berkaitan dengan produk atau teknologi mereka. Pegawai eksekutif, Encik Ahmad Zakir Dato 'Wira Ja'afar, di Pusat Pembangunan Perniagaan, Putra Science Park, mempunyai beberapa tahun pengalaman perniagaan, dan memberi panduan kepada usahawan muda untuk memastikan kejayaan mereka. Selain pengesahan pasaran, para usahawan diajar tentang bagaimana untuk membuat kanvas model perniagaan, pitching untuk dana untuk meningkatkan teknologi, atau memulakan dan memperluaskan perniagaan mereka.

Encik Kifle Shenkoru, Pengarah Bahagian LDC, Appropriate Technology Project Coordinator bagi WIPO, menyatakan bahawa program pembinaan kapasiti 1 minggu adalah format yang sangat baik yang menyediakan para pegawai dari LDCs gambaran holistik mengenai apa yang diperlukan untuk mengubah ekonomi, bermula dari kepimpinan dan visi dengan menetapkan institusi yang diperlukan untuk pembangunan serta melatih pekerja berkemahiran dalam bidang sains dan teknologi. Kepimpinan, dasar dan perancangan serta institusi memainkan peranan penting dalam pertumbuhan ekonomi dan pembangunan.

Puan Gezile Mbewe-Chalwe, salah seorang peserta program dan pensyarah di Copperbelt University, Zambia, memberi penghargaan kepada pihak penganjur termasuk UPM atas program ini. Beliau melahirkan harapan agar semua peserta akan kembali ke negara mereka dengan pengetahuan tentang bagaimana memanfaatkan sains dan teknologi untuk mencapai objektif pembangunan negara.

Encik Furaha Lazeck Kabuje, Pegawai Penyelidik, Suruhanjaya Sains dan Teknologi Tanzania (COSTECH) juga menyampaikan rasa terima kasihnya untuk kejayaan program ini dan menggalakkan semua peserta untuk terus proaktif dalam memetakan pembangunan negara mereka melalui perubahan struktur.

Tarikh Input: 22/05/2018 | Kemaskini: 22/05/2018 | engkuliyana

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT PENGURUSAN PENYELIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 1610
03-9769 1610
CULbUAb:20:03